ryngbt
ryngbt
ryngbt

Referenciák

Légtechnika, amit nem a cirkuszban mutatnak be

Amikor a légtechnikai csövekről van szó, főleg Budapesten, akkor sokan hajlamosak a bámulatos cirkuszi produkciókra gondolni.

Nos, az igazság az, hogy bár a légtechnika is levegővel foglalkozó szakma, és a légtechnikai csövek beszerelése is sokszor akrobatikus mozgásokat, esetenként cirkuszi táncosokat megszégyenítő ügyességi mutatványokat igényel, mi mást értünk légtechnika alatt.

A légtechnikai elemek tulajdonképpen vastag csöveket jelentenek, melyeket hengerített fém lapokból állítunk elő. A légtechnikai csövekhez pedig kiegészítők is tartoznak: ilyenek például a laposvas karima, a hangcsillapítók, a szellőzőrácsok, légszelepek, rácsfogadó dobozok, anemosztátok, illetve számtalan más egyéb különböző alakú és anyagú idom és szerelvény.

A légtechnikai csövek felhasználása pedig többféleképpen történhet. Alapvetően azonban egy dolog köré csoportosul: ez pedig a levegő irányváltoztatása. Több okból lehet szükség arra, hogy a levegőt megmozgassuk, hiszen a levegő lehet túl kevés, túl sok – vagy inkább túl kellemetlen, illetve az is lehet, hogy „megáll a levegő”.

– Ha a levegő túl kevés, például egy zsúfolt gyárban vagy tárgyalóteremben, bizonyos aluljárókban vagy csarnokokban, illetve egyéb olyan, ablaktalan helyiségekben, melyek sok embert fogadnak be, akkor a levegő pótlására, azaz légbefúvásra van szükség. A légbefúvó berendezéshez pedig szükség lesz a légtechnikai csövekre is.

– Ha az adott légtérben tartózkodni azért nehéz, mert túl sok pára, gőz, esetleg kellemetlen illatanyag szabadult fel, akkor az elszívó berendezésekhez lesz szükség a légtechnikai csövekre. Ilyen helyiségek lehetnek például a panellakások vagy a kollégiumok ablaktalan konyhái illetve fürdőszobái, forgalmas fodrászszalonok, vagy az uszodák, edzőtermek zuhanyzói.

– Bizonyos helyzetekben pedig a levegő megmozgatására, átmozgatására van szükség. Erre tipikus példa a nyári forróság. A különböző elven működő ventilátorokhoz illetve légkondicionáló vagy klímaberendezésekhez ugyanis szintén fontosak a légtechnikai csövek. Fontos tudni azonban, hogy ma már bizonyos légkondicionáló berendezések arra is képesek, hogy gyakorlatilag fordítva működjenek, ezáltal, amikor arra van igényünk, akkor nem csak hűteni, hanem fűteni is tudják a szobánkat vagy az irodánkat.

– Érdemesnek tartjuk még megemlíteni, hogy a modern, professzionális, illetve megfelelően karbantartott légtechnikai csövek illetve berendezések arra is alkalmasak, hogy a zsúfolt helyiség levegőjét tisztítsák, valamint az ilyenkor óhatatlanul is megjelenő bacilusokat, egyéb káros anyagokat és illatokat megszűrjék. Így nem csak kellemesebb, de egészségesebb is lesz az együtt tartózkodás, ezáltal pedig hatékonyabb a munkavégzés.

Láthatjuk tehát, hogy a légtechnikai csövek számos helyzetben segítenek nem csak a komfortérzet növelésében, de abban is, hogy elviselhetőbbek és egészségesebbek legyenek a zsúfolt életterek. Amennyiben önnek fontos a családja, illetve a dolgozóinak kényelme és egészsége, ha szeretné, hogy elégedettebbek és boldogabbak legyenek, jól teljesítsenek, akkor érdemes a megfelelő légtechnikai berendezést beszereltetnie! Forduljon hozzánk bizalommal: nem véletlenül mi vagyunk az egyik legrégebb óta működő cég az országban, aki légtechnikai csövekkel foglalkozik!

Légcsatorna, amin keresztül az épület lélegzik

Elgondolkodott már valaha is azon, mennyire fontos a jó levegő?

Sokan úgy gondolkodunk a levegőről, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne az a tény, hogy az mindig teljesen tiszta, és mindig ideális mennyiségben van jelen. De biztos, hogy sosem túl kevés – például zsúfolt, zárt helyeken, ahol sokan alszanak vagy dolgoznak egyszerre? Nos, az igazság az, hogy a levegő ugyan gyakorlatilag láthatatlan, mégis elengedhetetlen feltétele az életnek, a jó minőségű levegő pedig a jó életminőségnek.

Budapesten pedig rengeteg olyan épület található: több lakásos társasház, vagy több helyiséges irodaház például, mely esetén a levegő minőségét mesterségesen kell szabályozni annak érdekében, hogy minden egyes lakó vagy dolgozó elegendő mennyiségű, megfelelő hőmérsékletű, tiszta levegőhöz jusson. Erre hivatott a légcsatorna.

A légcsatornát úgy kell elképzelni, hogy egy hosszú fém, esetleg műanyag, csőről van szó, mely elvezeti a használt levegőt, azzal együtt pedig a nem kívánt illatanyagokat, hőmennyiséget, illetve a párát is. A légcsatornák nem csak Budapesten, hanem gyakorlatilag bárhol képesek többféleképpen tisztítani, fertőtleníteni illetve párátlanítani a helyiségek levegőjét. A megfelelően karbantartott légcsatornákat használó épületekben ezért kisebb lesz a penészesedés esélye, illetve nehezebben terjednek szét a bacilusok: ez által a lakók illetve a dolgozók egészségesebbek lesznek, és nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

Nagyon sok berendezés használ légcsatornát. Először talán mindenki a légkondicionáló berendezésekre, vagy klímákra gondol, esetleg sokaknak eszébe juthatnak még az elszívó berendezések, melyeket leginkább nagyobb lakótömbökben, például panellakások ablaktalan konyháiban vagy fürdőszobáiban lehet megfigyelni. Nos, valóban, ezek a helyiségek tényleg légcsatornát használnak, azonban ma már sokkal több feladatra alkalmazhatók ezek a praktikus berendezések.

Tudta ön például, hogy a légcsatornás berendezésekkel nem csak hűteni, hanem akár fűteni is lehet? Ugye, hogy mennyire elmés, praktikus, és nem utolsósorban költségkímélő gondolat a klímák működési elvét gyakorlatilag megfordítani? Mennyire jól jöhet ez például egy központi fűtésű társasházban, ahol rendszeresen előfordul, hogy a rossz idő beállta ellenére a fűtés még nem indult el, esetleg nem nyújt elegendő meleget? A légcsatornás berendezések segítségével tehát ön a központi fűtéses lakásában vagy irodájában is egyedi fűtésesnek érezheti magát, egy nem túl költséges, viszont annál sokoldalúbb berendezés segítségével! Sőt, akár az is lehetséges, hogy egyszerűen beállítja a helyiségben a kívánt hőfokot, és ez az inverteres klímaberendezés eldönti, hogy ehhez neki hűtésre vagy fűtésre van szüksége.

A légcsatornához egyéni igényeinkhez mérten érdemes lehet további alkatrészeket és kiegészítőket, például keringető rendszert, hangcsillapítót, szellőző rácsokat, légszelepeket, keretes hálókat vagy laposvas karimákat vásárolni. Bármilyen célra keres bármilyen típusú légcsatornát, kollégáink szívesen segítenek a leginkább megfelelő légcsatorna, illetve légcsatornához tartozó kiegészítők szakszerű kiválasztásában! Forduljon hozzánk bizalommal!

 

És amire még szükség lehet légtechnikai szerelésben: hangcsillapítók, keretes hálók, laposvas karima, anemosztátok, szellőző rácsok, légszelepek

Amennyiben légtechnikai berendezés vásárlására adja fejét, ne gondolja, hogy csak a készüléket kell megvásárolnia, pontosabb a beltéri és kültéri egységet, számos egyéb tartozékra is szüksége lesz, hogy a rendszere működőképes lehessen.

 1. Merev, spirálkorcolt légtechnikai csövek azok az alkatrészek, amelyek a levegő szállításáért felelősek, ebből akár több méterre is szüksége lehet, annak függvényében, hogy milyen távolságokat tervez a berendezése felszerelése szempontjából.
 2. Ha merev falú légtechnikai csöveket használ, akkor mindenképpen szüksége lesz cső idom kapcsolókra, T-, nyereg-, Y elágazó, könyök- és szűkítő idomokra, pillangó szelepekre, tetősapkákra, csatlakozó csonkokra, visszacsapó szelepekre is.
 3. Léteznek műanyag légcsatornák is, négyszögletes és kör alakú kivitelben is, természetesen ezekhez is mindenféle idomok kapcsolhatóak.
 4. Léteznek flexibilis légtechnikai csőrendszerek is, melyek háztartási, kereskedelmi és ipari célra egyaránt alkalmazhatóak.
 5. Minden légtechnikai berendezéshez csatlakoznia kell egy úgynevezett szűrőháznak, amelyben a szűrő helyezkedik el, ami megszűri a levegőben található anyagokat. Tehát erről semmiképpen nem szabad lemondania.
 6. A fűtő kalorifer, ami tulajdonképpen egy csövekből és lamellákból álló tartozék, melynek funkciója, hogy gazdaságossá tegye a hőátvitelt a fűtőközeg és a levegő között, tehát a berendezésben keletkező hőmennyiséget le is adja a helyiség levegőjének és így megfelelő hőmérsékletet fog ön számára biztosítani.
 7. Aztán még ott vannak a nyomáskülönbség kapcsolók, hőmérséklet-érzékelő tartozékok és az úgynevezett pulzerek, amelyek tulajdonképpen a hőszabályozó kapcsoló funkcióját hivatottak ellátni.
 8. A hangcsillapítók ásványi alapanyagból készült hangelnyelő réteggel készülnek, ráadásul éghetetlenek.
 9. A helyiség funkciójának függvényében lehet normál és díszes kivitelezésű szellőző légrácsokat beszerelni. A légtechnikában általánosan alkalmazott szellőző rácsok közvetlenül a falsíkra vagy a légcsatornára szerelhetőek.
 10. A könnyen állítható légszelepek falba vagy mennyezetbe egyaránt beépíthetőek, szerepük az épületen belüli levegő elszívása. A légszelepek állítható ráccsal vannak felszerelve, melyek nagynyomású rendszereknél is jól alkalmazhatóak.
 11. Az általában kör alakú anemosztátok a levegő befúvására és elszívására egyaránt alkalmasak, melyek csatlakozódobozzal összeépítve egyenletes levegőszállítást és egyedi szabályozást tesznek lehetővé az ön számára.
 12. A laposvas karimát elsősorban a légtechnikai csővezeték befejezésénél használhatja, ezzel végezheti a ventilátor összekötését a csővezetékkel, illetve a csövek falra történő felerősítésére is használhatja.
 13. A keretes hálók horganyzott háló felhasználásával készülnek, a keretes fenékhez csatlakoznak.
 14. A sorból nem maradhatnak ki az átszellőző elemek, más néven légbevezető tartozékok, melyek a gépi elszívó rendszerek szabályozásához tudnak hozzájárulni.

Ahogy látható, a légtechnikai berendezésen kívül számos olyan tartozék szükséges, amit célszerű inkább szakember segítségével beszereznie.

Amikor a hűtés és a fűtés nem probléma

Légcsatorna gyártás

Légcsatorna gyártás: Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a nyarak egyre forróbbak, ebből kifolyólag minden felmelegszik, a szabadból beáramló meleg levegő az épületeket nemcsak kívülről, hanem belülről is felmelegíti. Egyre komolyabb gondot okoz nemcsak a munkavégzés szempontjából, hanem alapvetően a magas hőfokú helyiségekben való tartózkodás is igen kellemetlen lehet. Az ilyen körülmények kiküszöbölésére lehet jó megoldás a klimatizált helyiség. légcsatorna gyártás

Ismeretes, hogy a klímaberendezések gyakorlatilag hőszivattyúként funkcionálnak, melyek a lakásban felhalmozódó hőmennyiséget légcsatornákon keresztül kivezetik a szabadba a kültéri egység használatával. Ezzel párhuzamosan a hűtőközegként funkcionáló ammónium folyadék cirkuláltatásának segítségével lehűti a levegőt és azt vezetik vissza a lehűtendő helyiségbe a beltéri egységen keresztül. A korszerű, klimatizációt szolgáló légtechnikai berendezések számos lehetőséget biztosítanak az igényes felhasználók számára. légcsatorna gyártás

Légcsatorna gyártás: Komfortérzetünk javítására számos egyéb légtechnikai megoldással lehet találkozni.  Ezek közé a berendezések közé soroljuk a szagelszívókat, az ablakkal nem rendelkező helyiségek légellátását biztosító berendezéseket, a légszennyező anyagok koncentrátumának hígítására is alkalmasak lehetnek a légtechnika vívmányai, de vannak olyan készülékek is, amelyek nem hűtik, hanem fűtik a helyiség levegőjét.

Ezek a fűtőberendezések azon az elven működnek, mintha a klímaberendezések hőszivattyújának szelepét megfordítanánk, így a külső térből vonják el a hőt és a belső térben adják azt le. A fűtési üzemmódban a hőszivattyús klíma kompresszora a szabadból beszippantott levegőből kinyert energiatartalom felhasználásával generál magasabb hőfokot.

Jó, ha tudja, hogy energetikai szempontból sokkal gazdaságosabb ezt a típusú fűtési rendszert használni, hiszen az üzemeltetéséhez szükséges villamosenergia olcsóbb, mint a gáz, sőt sokkal nagyobb hatásfokkal tud üzemelni.

A légcsatorna gyártás, illetve a légtechnika fejlődésének köszönhetően napjainkban egyre inkább elterjednek az úgynevezett hűtő-fűtő klímarendszerek. Ezeknek az úgynevezett inverteres berendezéseknek a működési elve a teljesítmény precízebb, terheléshez illesztett vezérlésén alapszik. A berendezés működésének lényege, hogy figyeli a helyiség hőmérsékletét, s az ön által beállított hőfoknak megfelelően szabályozza, hogy a készülék hűtő vagy fűtő funkcióban üzemeljen. légcsatorna gyártás

Hatásfokának köszönhetően 30-40 százalékos megtakarítást is meg tud teremteni, ami a jelenlegi energiaárak mellett igen jelentős. A különálló hűtő vagy fűtő légtechnikákhoz képest ezeknél a gépeknél sokkal kisebb a zajszennyezettség, ugyanis ez a készülék folyamatosan dolgozik, hogy állandó hőmérsékletet tudjon biztosítani az általa kezelt helyiségben, így a ki- és bekapcsolás idején keletkező zaj ki sem tud alakulni. Ehhez viszonyítva a szimpla készülékek elég hangosan indulnak, mire el tudják érni az elvárt fordulatszámot. légcsatorna gyártás

Az elkülönített készülékeknek idő kell az elvárt hőfok eléréséhez, ezzel szemben a hűtő-fűtő légtechnika esetén nagyjából egyenletes hőfok alakítható ki.

A komplex hűtő-fűtő légtechnikának sokkal inkább előnyös, mint hátrányos tulajdonságai vannak, hosszútávon kifizetődő befektetés.

Spiko cső gyártás: a szakzsargon is lehet izgalmas

Hallott már a spiko csőről? Mit takar ez a rejtélyes név?

A légtechnikai berendezéseket, alkatrészeket gyártó ipar szaknyelve használja a spiko vagy spiro elnevezést a spirálkorcolt csövek megnevezésére, mely az ipari szellőztető rendszerekben és a légtechnikában leginkább alkalmazott, kör keresztmetszetű légcsatorna.

Spiko cső gyártás

A spirálkorcolt csövek főleg horganyzott acéllemezből készülnek, de rendelhető alumínium és rozsdamentes acélból készült változat is. Általában 5 méteres darabokra van vágva, de igény esetén rövidebbre is tudják szabni.

A spiko cső gyártása során a cső falát merevre készítik, melynek belső felülete sima. A spiko cső merevségéből adódóan, ha módosítani kell a cső futásának irányát, akkor iránytöréseket kell beiktatni. Viszont a cső merevségének köszönhetően csak 2-3 méterenként kell a felfüggesztést megoldani. Ezek a csövek 1000 Pascal nyomást bírnak el maximálisan, legfeljebb 70 Celsius fok hőmérsékleten. spiko cső gyártás

A spiko cső gyártása nagyon gazdaságos, olcsó építőeleme a légtechnikai rendszereknek. Ezek a csövek nagyon jól vezetik nemcsak a levegőt, hanem a hangot is. Ha látott már akciófilmet, akkor biztosan megfigyelte, hogy a tilosban járó hős általában ezeken a légtechnikai rendszereken keresztül nyer egér utat, de a mozgása okozta zajokat könnyen meghallja a gonosz ellenfél, mert a rejtekhelyet nyújtó spiko cső jelentősen felerősíti a hangokat. Természetesen nem kell kétségbe esnie, ennek a problémának a megoldására már beépíthető hangcsillapító berendezés, így a szomszéd irodában dolgozó kollégája nem fogja hallani, hogy miről beszél telefonon az ügyfelével, vagy urambocsá a barátnőjével. spiko cső gyártás

Spiko cső gyártás

A spiko csövekből álló légtechnikai rendszert úgy alakítják ki, hogy egy nagyobb átmérőjű gerincvezetékből kisebb átmérőjű csöveket ágaztatnak le, s ezeken vezetik a levegőt a különböző helyiségekbe. Egy különálló másik gerincvezeték pedig az elszívást látja el, hasonlóan a befújó vezetékhez, csak ellentétes irányban áramlik a levegő. Így tudják igazán olcsóvá tenni a légtechnikai rendszert. Ez a szerelési forma teljesen normális irodai, ipari, kereskedelmi környezetben.

A spiko cső nem építhető be az épület szerkezetébe. A csövek nagy átmérőjéből adódóan a légtechnikai rendszer ezen elemei nehezen helyezhetőek el, az egyszintes épületeknél gyakran a födém fölé teszik ezeket a csöveket. Ekkor viszont jelentősen szigetelni kell a hőmérséklethez gyorsan idomuló spirálkorcolt fémcsöveket. Ellenkező esetben télen hideg, nyáron pedig meleg levegő fog áramlani a rendszerben, s így pont az ellentétes hatást fogja elérni a rendszere, mint amilyet épp szeretne. Előnyösebb, ha a csövek az épületen belül futnak, bár ilyen esetben a csövek szerelése egy kicsit körülményesebb.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére a spiko csövekhez már gyártanak speciális szigetelést, amelynek hőszigetelő és párazáró tulajdonsága is kielégítő lesz. spiko cső gyártás

Ha meghozta a döntést, akkor már csak fel kell keresni cégünket, mi segítünk önnek megtervezni a spiko csövekből álló légtechnikai rendszerét, majd a közösen egyeztetett igényeknek megfelelően cégünk megkezdi a spiko csövek gyártását. Ezután elszállítjuk az ön telephelyére és igény esetén segítünk a légcsatornarendszer kivitelezésében is.

Légcsatorna: mi ez és mire jó?

Légcsatorna

Éttermek, irodaházak, alagutak, panellakások. Hogy mi a közös bennük? A légcsatorna. Mindegyiknek elengedhetetlen eleme a szellőzőrendszer, így már a tervezésnél komoly szerepet kap a légtechnikai rendszerek kialakítása. Mindegyikben gondoskodni kell az elhasznált levegő, füst, gőz, pára stb. elvezetéséről és a friss levegő bejuttatásáról, amit különböző méretű légcsatornákon keresztül lehet biztosítani. Légcsatorna

A légcsatorna alapvetően készülhet műanyagból vagy fémből, elrendezését tekintve lehet csillagpontos kialakítású, vagy állhat egy központi gerincből és az arról leágazó vagy abba becsatlakozó mellékágakból, és keresztmetszetére nézve lehet szögletes vagy hengeres kialakítású. Mindnek megvannak az előnyei és hátrányai, így a szakemberek ezek figyelembe vételével tervezik meg az adott felhasználáshoz optimális légtechnikai rendszert.

Légcsatorna

A fém légcsatornák előnye, hogy előállításuk olcsó, ugyanakkor az ilyen rendszerek rendszeres karbantartást igényelnek. Ebből következik, hogy elsősorban ipari alkalmazásra készülnek, ahol már eleve rendelkezésre áll a karbantartó személyzet a szükséges munkálatok elvégzéséhez. A műanyag légcsatorna drágább, szűkebb keresztmetszetekben érhető el, így természetéből adódik, hogy elsősorban lakossági felhasználásra alkalmas, ahol a teljesítmény helyett más, pl. a zajszűrő képesség a leghangsúlyosabb paraméter. Külön előnye még, hogy antisztatikus felületén nem tapad meg a por, így nem igényel rendszeres karbantartást sem. Légcsatorna

Az elosztó és gyűjtő csatornákból épült rendszerekben gyakorlatilag a légcsatorna révén közössé válik az összes, a rendszerbe bekötött helyiség légtere, ezért elsősorban olyan alkalmazási területeken népszerűek, ahol a zajáthallás nem feltétlenül zavaró. Ilyenek például az ipari konyhák, üzemcsarnokok vagy irodaházak. Csillagpontos elosztás esetén a központi csomópontból indul ki vagy ide fut be minden egyes helyiség légcsatornája, így itt nem alakul ki közös légtér, ezért nem szükséges hangcsillapítók beépítése sem.

A jobb helykihasználású szögletes, fém légcsatorna általában egyedi méretezés alapján készül, ebből adódik, hogy a szerelés során kimaradó elemek más rendszerekben nem hasznosíthatók. A szabványos idomokból összeépített légcsatorna keresztmetszete általában kör, de lehet négyszögletes is; ilyen esetekben a kimaradó elemek más rendszerekbe beépíthetők, viszont a szabványos elemek illesztése nem teljesen légmentes. Ezeknél az illesztéseknél megtapad a por, a vastag porlerakódás viszont ideális baktérium-táptalaj, így az ilyen szerelvények rendszeres tisztítást és karbantartást igényelnek.

A légcsatorna helyet kaphat az épület szerkezeti elemein belül, de nem ritka, hogy kívül, pl. a tetőtérben lehet csak elvezetni. Ilyen esetekben gondoskodni kell a csatorna hőszigeteléséről is, mert ronthatja az épület hűtésének/fűtésének hatásfokát. Természetesen a légcsatornákba különböző légtechnikai kiegészítők, berendezések is beépíthetők, amelyek fokozzák a rendszer hatásfokát vagy javítják a működési paramétereit; ilyenek például a ventilátorok, hangcsillapítók, tolózárak, zsaluk stb.